Pipe rigate z sosem salami

Składniki

  • 320 g Pipe Rigate
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera
  • 1 marchewka
  • 500 g świeżego salami wieprzowego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 litra czerwonego wina
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 30 g skrobi kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym rondlu lekko podsmażyć drobno posiekaną cebulę i warzywa z masłem i oliwą z oliwek. Dodaj pokrojone w kawałki Salami, mieszaj na dużym ogniu przez 5 minut.

Krok 2

Dodaj wino, wodę, sos pomidorowy, liście laurowe; gotowuj na średnim ogniu przez około 1 godzinę, a następnie skoryguj gęstość sosu za pomocą skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w zimnej wodzie.

Krok 3

Ugotuj Pipe Rigate w osolonej wodzie, odsącz, a następnie dodaj do sosu, smaż przez kilka minut, udekoruj wiórkami Parmigiano Reggiano i podawaj.

SUGEROWANE WINO

Terre di Franciacorta Rosso Villa Gradoni CANTINA VILLA.

ALMA P. WOZIWODZKI A. BERNAT SP.J

ul. Leśna 34
62-060 Rybojedzko

NIP 783-00-19-860
REGON 630223324

Biuro – 618 390 267, biuro@makaronwloski.pl
Daniel Bernat – 505 060 995, daniel.bernat@makaronwloski.pl

Napisz do nas

Administratorem danych osobowych jest ALMA P. WOZIWODZKI A. BERNAT SP.J‎ z siedzibą przy ul. Leśna 34 62-060 Rybojedzko. Dane wpisane w formularzu kontaktowym będą przetwarzane w celu udzielenia odpowiedzi na przesłane zapytanie zgodnie z polityką prywatności i cookies