Pipe rigate z sosem salami
Składniki
- 320 g Pipe Rigate
- 50 g masła
- 1/2 szklanki oleju
- 1 cebula
- 1 łodyga selera
- 1 marchewka
- 500 g świeżego salami wieprzowego
- 2 liście laurowe
- 1/2 litra czerwonego wina
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 30 g skrobi kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużym rondlu lekko podsmażyć drobno posiekaną cebulę i warzywa z masłem i oliwą z oliwek. Dodaj pokrojone w kawałki Salami, mieszaj na dużym ogniu przez 5 minut.
Krok 2
Dodaj wino, wodę, sos pomidorowy, liście laurowe; gotowuj na średnim ogniu przez około 1 godzinę, a następnie skoryguj gęstość sosu za pomocą skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w zimnej wodzie.
Krok 3
Ugotuj Pipe Rigate w osolonej wodzie, odsącz, a następnie dodaj do sosu, smaż przez kilka minut, udekoruj wiórkami Parmigiano Reggiano i podawaj.
SUGEROWANE WINO
Terre di Franciacorta Rosso Villa Gradoni CANTINA VILLA.
Więcej przepisów
ALMA P. WOZIWODZKI A. BERNAT SP.J
ul. Leśna 34
62-060 Rybojedzko
NIP 783-00-19-860
REGON 630223324
62-060 Rybojedzko
NIP 783-00-19-860
REGON 630223324
Biuro – 618 390 267, biuro@makaronwloski.pl
Daniel Bernat – 505 060 995, daniel.bernat@makaronwloski.pl
Napisz do nas
Administratorem danych osobowych jest ALMA P. WOZIWODZKI A. BERNAT SP.J z siedzibą przy ul. Leśna 34 62-060 Rybojedzko. Dane wpisane w formularzu kontaktowym będą przetwarzane w celu udzielenia odpowiedzi na przesłane zapytanie zgodnie z polityką prywatności i cookies