Chrupiące penne rigate all'amatriciana

Składniki

  • 150 g Penne Rigate
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 gałązka rozmarynu
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sos pomidorowy
  • 16 plastrów przyprawionych policzków wołowych
  • 2 białe cebule
  • 50 g masła
  • 20 g cukru
  • 50 g startego sera Pecorino Romano
  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszyć pokrojone przyprawione policzki wołowe w piekarniku w temperaturze około 110 ° przez 40 minut.

Krok 2

Lekko usmaż czosnek i pokrojoną w paski paprykę w oleju, dodaj sos pomidorowy, sól i pieprz. Gotuj przez 20 minut, aby uzyskać bardzo gęsty sos.

Krok 3

Wymieszaj rozmaryn z odrobiną oliwy z oliwek. Potnij dwie cebule na cienkie plasterki i pozwól im gotować przez 20 minut w maśle wcześniej karmelizowanym z cukrem.

Krok 4

W gorącej patelni non-stick ułóż małe naleśniki ze startego Pecorino. Smaż 1 minutę z każdej strony na małym ogniu. Następnie zdejmij je z patelni i pozwól im ostygnąć: staną się suche i chrupiące.

Krok 5

Gotuj Penne w osolonej wodzie. Pośrodku każdego talerza dodaj sosu pomidorowego, nałóż na niego bardzo gorące Penne; dodaj karmelizowaną cebulę, suszone policzki wołowe i naleśniki Pecorino w małych kawałkach, na górze kilka kropel oleju rozmarynowego.

SUGEROWANE WINO

Terre di Franciacorta Bianco Rampaneto CANTINA CAVALLERI.

ALMA P. WOZIWODZKI A. BERNAT SP.J

ul. Leśna 34
62-060 Rybojedzko

NIP 783-00-19-860
REGON 630223324

Biuro – 618 390 267, biuro@makaronwloski.pl
Daniel Bernat – 505 060 995, daniel.bernat@makaronwloski.pl

Napisz do nas

Administratorem danych osobowych jest ALMA P. WOZIWODZKI A. BERNAT SP.J‎ z siedzibą przy ul. Leśna 34 62-060 Rybojedzko. Dane wpisane w formularzu kontaktowym będą przetwarzane w celu udzielenia odpowiedzi na przesłane zapytanie zgodnie z polityką prywatności i cookies